Ratkaisukeskeinen valmennus? Onko se urheiluvalmennusta? Tai onko minulla ratkaisut jokaiseen ongelmaan vai etsinkö niihin ratkaisut?
Usein, kun kerron olevani ratkaisukeskeinen valmentaja, on kuulijan kasvoilta luettavissa hämmennys.
Uskon hämmennyksen johtuvan siitä, että valmentaja ammattina ei ole ehkä vielä niin tunnettu; jokainen kyllä pystyy kuvailemaan mitä poliisi tai opettaja tekee, mutta kosketuspintaa valmentajan työhön ei monillakaan vielä ole.
Seuraavassa kerron, mitä on ratkaisukeskeinen valmennus, miksi siitä on hyötyä ja kenelle se sopii.
Ratkaisukeskeinen valmentaja ei ole kaikkien alojen asiantuntija, eikä hänen ole tarkoitus antaa valmennettavalle valmiita ohjeita, neuvoja tai terapiaa. Ratkaisukeskeinen tarkoittaa sitä, että tilanteeseen lähdetään etsimään ratkaisuja, eikä jäädä liian pitkäksi aikaa ongelmaan kiinni tai palata muistelemaan aikaisemmin tapahtuneita, tilanteeseen johtaneita asioita. Katse on siis tulevaisuudessa ja positiivisessa muutoksessa.
On kuitenkin tärkeää ymmärtää myös se, että meillä kaikilla on menneisyys, joka vaikuttaa tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Mutta se, mihin voimme vaikuttaa, on tulevaisuudessa.
Sanoisin, että olen ratkaisukeskeisen prosessin ja menetelmien asiantuntija. Osaan oivalluttaa, kysyä, kannustaa, löytää voimavaroja ja tukea tavoitteeseen pääsemisessä.
Keskustelu valmentajan kanssa saattaa tuntua terapeuttiselta, mutta terapeutti en kuitenkaan ole, se on tärkeää kertoa. Terapeutilla, psykologilla ja muilla mielenterveyden asiantuntijoilla on tärkeä roolinsa.
Valmentajana kuuntelen tarkalla korvalla asiakastani, ja on osa ammattietiikkaa ohjata asiakas muille asiantuntijoille silloin, kun omat taidot ja valmiudet eivät ole tarpeeksi auttamaan. Itse näenkin, että valmentajan rooli on ennaltaehkäisevässä työssä, ja tuen asiakkaitani parantamaan hyvinvointiaan, jotta mielenterveyden asiantuntijan puoleen ei tarvisisi kääntyä.
Mikäli koet, että tarvitset tukea mielenterveysasioissa, voit kääntyä esimerkiksi Mieli ry:n puoleen: https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua
Onko valmennus sitten vain kahden ihmisen jutustelua? Miksi ei voisi jutella vain ystävän kanssa ja päästä sitä kautta samaan lopputulokseen?
Ystävät ovat tärkeitä, ja heidän kanssaan keskustelu on äärimmäisen hyvä keino purkaa ajatuksia ja jakaa kokemuksia. On helpottavaa saada kertoa ongelmistaan jollekin tutulle ja luotettavalle ihmiselle, ja saada ymmärrystä sekä tukea omassa tilanteessa.
Valmentaja eroaa keskustelukumppanina kuitenkin siinä, että valmentajan tehtävä on pitää prosessi käynnissä ja herätellä näkemään ongelman sijasta ratkaisuja, ja myös sellaisia puolia asioista, jotka ystävät saavat sivuuttaa. Ystävien tärkein rooli on olla kuuntelija ja se riittää. Ystävän ei tarvitse johtaa prosessia.
Valmentajan yksi ydintaito on aktiivinen kuuntelu. Se tarkoittaa, että valmentaja oikeasti kuuntelee mitä valmennettava kertoo, ilman että sitä peilataan omaan kokemusmaailmaan. Valmentaja myös poimii valmennettavan puheesta seikkoja, jotka ilmentävät hänen voimavarojaan, kyvykkyyttään sekä nostaa esille sellaisia oivalluksia, joita valmennettava ei itse ehkä huomaa tai kuule omista sanoistaan. Välillä tosin pelkkä asioiden ääneen sanominen voi avata näkymän johonkin aivan silmien edessä olevaan ratkaisuun!
Valmentajan vastaanotolla on lupa tuntea, puhua, epäröidä, tuskailla, pulputa ja iloita. Valmentajana ymmärrän, että jokainen on yksilö, ja käsillä olevaan hetkeen vaikuttavat hyvin monet asiat. Elämään kuuluu niin helppoutta kuin hankaluuttakin, iloa ja surua, soljuvuutta ja vastatuulta… Ja valmentaja kohtaa näitä asioita asiakkaan kanssa yhdessä, tukien ja ymmärtäen.
Onkin äärimmäisen voimauttavaa kun saa jäsennellä ajatuksiaan rehellisesti, avoimesti ja mitään peittelemättä. Luotettavassa, hyväksyvässä, rauhallisessa ja lempeässä ilmapiirissä mahdollisuudet on helppo nähdä, ja niihin valmentaja kysymyksillään myös tähtää. Ratkaisukeskeisen prosessin myötä asiat saa etenemään askel askeleelta, valmennettavan omaan tahtiin.
Mutta kenelle ja minkälaisiin tilanteisiin ratkaisukeskeinen valmennus sopii?
Ratkaisukeskeistä menetelmää on mahdollista käyttää hyvin monenlaisissa tilanteissa. Yleisesti ottaen siitä on hyötyä asioiden selkiyttämisessä sekä omien voimavarojen ja ratkaisuvaihtoehtojen löytämisessä.
Mikäli alla olevista kysymyksistä joku tai useammat tuntuvat ajankohtaisilta omassa elämässäsi, voi ratkaisukeskeisestä valmennuksesta olla sinulle hyötyä:
- onko sinulla unelma tai tavoite, jota olet jo ehkä koittanut tavoitella aiemmin, mutta sen saavuttaminen tuntuu vaikealta?
- oletko tyytymätön tilanteeseesi, mutta et tiedä miten tilannetta voisi lähteä parantamaan?
- onko ongelmallinen tilanne jatkunut jo pitkään ja ajatuksesi kiertävät ympyrää?
- oletko päässyt etenemään kohti tavoitettasi, mutta yhtäkkiä eteneminen tyssää?
- tuntuuko siltä, että elämässäsi on useampia ongelmakohtia, jotka kiertyvät vyyhdiksi?
Yllä listatut kysymykset ovat sellaisia, joihin valmennettavani ovat etsineet ratkaisuja. Mikäli mieleesi nousee muita kysymyksiä tai mietit voisiko valmennuksestani olla sinulle hyötyä, sovi veloitukseton kartoitus, niin voidaan yhdessä miettiä miten voisin olla avuksi!
Lisätietoa palveluistani: https://www.eulaalia.fi/palvelut/