Yksinkertaistaminen – paluu perusasioiden äärelle

Yksinkertaistaminen ja läsnäolo vie perusasioiden äärelle

Yksinkertaistaminen – paluu perusasioiden äärelle

Mitä ajatuksia tai tunteita sinulle tästä herää?

Minulle yksinkertaistaminen tarkoittaa asioiden selkiyttämistä, kirkastamista, tärkeysjärjestyksen palauttamista. Ja näiden kautta löytyy yleensä myös hyvää mieltä ja lisää energiaa.

Olen taitava yhdistelemään asioita, luomaan kokonaisuuksia ja näkemään asioiden syy-yhteys -seurauksia. Käytän yleensä aikaa asioiden ymmärtämiseen isossa kuvassa, pienet yksityiskohdat yhteen nivoen. Tämä liittynee erityisherkkyyteen, koska me herkät analysoimme, puntaroimme, mietimme ja verkotamme uutta tietoa ja ärsykkeitä automaattisesti, tiedostamattamme. 

Tämä ominaisuus saattaa joskus monimutkaistaa arkea, työtä ja tekemistä, vaikkakin pidän yllä mainittuja piirteitä myös vahvuutena. Mutta joskus analysointi lyö yli ja olo muuttuu tahmeaksi, tekeminen hankalaksi ja tuntuu kuin uppoaisi ajatus-tunne-ärsyke -verkon sisään.

Olo on kuin olisi jäänyt kiinni hämähäkin verkkoon, josta koittaa pyristellä ulos huomaten, että jääkin vain tiukemmin siihen kiinni.

Tänään on ollut tuollainen hämähäkinverkkopäivä. Liian paljon tapahtuu ympärillä, liian paljon epävarmuutta ja muutosta, liian paljon tehtäviä asioita, liian paljon tunteita ja ajatuksia.

Syntyy noidankehä, joka ruokkii itseään; alkaa ahdistaa, itkettää, keho on jännityksestä ja stressistä sekaisin, kaikki tuntuu vaikealta ja epäonnistuneelta.

Kun olo alkaa tuntua siltä, että on jäänyt kiinni verkkoon, tulee pelastuskeinoksi yksinkertaistaminen ja paluu perusasioiden äärelle.

On aika pysähtyä, vetää henkeä ja ottaa aikalisä. Aika palata omaan kehoon ja jättää ajatusvyyhti taustalle. Keskittyä hengitykseen ja läsnäoloon. Mennä luontoon ja keskittyä ympäröiviin ääniin. Ja vielä kerran hengittää.

Metsä tukee läsnäoloa ja ajatusten selkiyttämistä
Metsä tukee läsnäoloa ja yksinkertaistamista

Metsäkävelyn jälkeen mieli on rauhoittunut ja ajatus kirkastunut. On saanut etäisyyttä ajatuksiin ja tilanteeseen, ja ajatus-tunne-toiminta -kehä on hetkeksi pysähtynyt. On helpompi nähdä asiat uudesta näkökulmasta, ja ottaa väljyyttä ajatuksen ja tunteen sekä toiminnan välille. Olo ei ole enää niin pyristelevä, eivätkä keho ja mieli ärhäkkäässä reagointitilassa. Hartioiden ja niskan jännityksetkin ovat sulaneet pois. 

Palataanpa vielä niihin perusasioihin.

Usein asiat lähtevät vyyhtiytymään, kun ajatus poukkoilee asiasta toiseen tai ajattelen jo seuraavaa asiaa tehdessäni yhtä. Jossain vaiheessa mielessä on vain yksittäisiä, irrallisia ajatuksia, jotka menevät solmuun keskenään ja tulee tunne ettei saa enää mistään kiinni.

Sulje siis hetkeksi silmät, hengitä muutaman kerran syvään, hengitysrytmiäsi kuunnellen. Päästä hetkeksi irti ajatuksista ja tunteista. Ja anna niille aikaa jäsentyä taustalla, samalla kun keskityt omaan hengitykseesi ja kehoosi. 

Monesti murehdimme sellaisia asioita, joihin meillä ei ole vaikutusmahdollisuuksia. Tai emme tässä hetkessä pysty vaikuttamaan niihin. Syntyy turhautuneisuuden tunne, jota itse yleensä koitan paikata puskemalla, sisulla, läpi harmaan kiven. Kulutan voimavarojani turhaan sellaiseen, joka ei muutu vaikka kuinka hakkaisin päätä seinään.

Taas on hyvä hetkeksi irtaantua tilanteesta ja ajatuksista. 

Onkin hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä mielessä pyörivistä asioista on sellainen, johon pystyn vaikuttamaan ja johon tulisi tällä hetkellä tarttua. Mikä asia on tilanteen ytimessä, se kaikkein tärkein asia? Mikä asia on sellainen, josta vyyhti kenties lähtisi purkautumaan, tai jonka loppuunsaattaminen auttaisi muitakin asioita selkiytymään tai tulemaan valmiiksi?

Entä mistä kulmasta pääsen tarttumaan tähän asiaan? Varsinkin isoissa kokonaisuuksissa tulee sellainen olo, että ei tiedä mistä lähtisi liikkeelle. Silloin kannattaa purkaa kokonaisuus pienempiin paloihin, ja lähteä jostain pienemmästä osasta liikkeelle. Vähitellen kokonaisuus alkaa hahmottua paremmin sisäistettäväksi ja pääset asiassa eteenpäin.

On hyvä muistaa, että kaikesta ei myöskään tarvitse (eikä kannata) suoriutua yksin. Minkälaista apua tarvitsen? Kuka voi auttaa? Voiko joku vain kuunnella kun pureskelen asiaa ääneen? Monesti auttaa, kun sanoo mielessä pohditut asiat ääneen. Kun kuulee oman ajatuksensa sanottuna, se jäsentyy eri tavalla, ja kysymykseen pystyy vastaamaan kuin vastaisi ystävälleen. Mutta joskus tarvitaan myös toista ihmistä, joka näkee asian eri näkökulmasta ja auttaa omaakin katsetta kiertämään kulman taakse.

Joskus, kun huomaat ajatuksien vyyhtiytyvän ja asioiden tuntuvan kiristyvältä verkolta ympärilläsi, kokeile vaikka edetä seuraavien kysymyksien avulla:

Olenko läsnä tässä hetkessä?

Mitkä asiat ovat vaikutusmahdollisuuksieni piirissä?

Mikä asia on sellainen, johon tulee juuri tällä hetkellä tarttua?

Mistä kulmasta pystyn tähän asiaan tarttumaan helpoiten?

Kuka voi auttaa minua?

Ajatusten selkiyttämisessä auttaa usein ratkaisukeskeinen menettely: https://www.eulaalia.fi/ratkaisukeskeinen-valmennus/

Yksilövalmennuksessa on mahdollista pohtia asioita ääneen luotettavan valmentajan kanssa:https://www.eulaalia.fi/palvelut/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.